Existují místa, kterým při úklidu nevěnujeme takovou pozornost, jak by bylo potřeba. V těchto případech nejde o estetický problém. Jsou místa, kde je špína usazená tak, že ji častokrát přehlédneme, přitom mohou být z pohledu plísní a bakterií nebezpečná.
Vodovodní baterie
Baterie a vodovodní kohoutky jsou místa, které často používá každý v domácnosti i příchozí hosté. Zhruba co dva měsíce bychom je měli umývat v octové vodě malým kartáčkem. Jednak se zbaví vodního kamene a stejně tak bakterií.
Madla, kliky, vypínače
Kolikrát projdete s prachovkou nebo hadrem kolem a stejně si těchto míst nevšimnete. Opět se jedná o věci, kterých se dotýká každý a často bezprostředně po příchodu z venku. Madla, kliky, úchytky na kuchyňské lince, splachovač u toalety. Množství mikrobů se drží v místech, které při běžném úklidu lehce přehlédneme, nepřijde nám důležité je umývat, protože na pohled nejsou špinavé. Ale naši pozornost si určitě zaslouží.
Kuchyňská linka
Nyní nemáme na mysli kuchyňskou linku, která je očím viditelná, ale místa, kam oko nedohlédne. Jedná se o vrch kuchyňské linky, kde se často usazuje prach, mastnota a samozřejmě se tam tvoří bakterie. Ne každý uklízí horní část kuchyňské linky pravidelně. Najdou se domácnosti, které se na tuto část zaměří maximálně 3x do roka a to je málo.
Vana
Ačkoliv se zdá být na pohled čistá, bakterie v ní ulpívají. Koupe se v ní celá rodina a někdy i naši hosté. K jejímu dokonalému vyčištění postačí peroxid vodíku ve spreji, hlavně žádné přípravky obsahující agresivní látky – mohly by vanu nenávratně poškodit. Nejhorší jsou patrně vířivky, protože v trubkách zůstává voda, tudíž ideální místo pro tvoření plísní a bakterií, kde se pak snadno dostanou do vody, ve které se koupeme.
Lednice
Od doby moderních ledniček, které není potřeba pravidelně rozmrazovat, se lednice stala místem velkého výskytu bakterií. Ovšem protože v lednici skladujeme potraviny, není vhodné čistit je chemickými přípravky. Postačí opět octová voda, jedlá soda apod. Lednici nejdříve vypněte ze zásuvky, vymyjte a opět zapněte.
Kuchyňský dřez
Kuchyňskému dřezu je potřeba věnovat pozornost dnes a denně. Nepřetržitě je v něm vlhké prostředí a zbytky jídel, rovněž ideální prostředí pro množení bakterií. Umýváme jej denně a minimálně dvakrát v týdnu ho dezinfikujeme.
Další ohrožená místa a předměty: stěna kolem WC, dálkové ovladače, kelímky na zubní kartáčky, desky na krájení masa.
Leave a Reply