Jak připravit interiér na malování

Nachystáno vše na malování - ilustrační foto

Plánujete, že zvelebíte své bydlení a pustíte se do malování interiéru? V tom případě je lépe si předem vše naplánovat. Díky přehlednému plánu si zkrátíte čas a usnadníte práci. Malování pokoje nebo celého bytu či domu dřív či později postihne každého z nás. Po takovém zásahu získá interiér svěžest, čistotu i v případě, že sáhnete po klasické bílé barvě. Poradíme vám, jak se na výmalbu interiéru připravit.

Nábytek

Těžký a objemný nábytek vystěhujte do vedlejších místností, kde se malovat nebude. Případně přesuňte nábytek do středu místnosti tak, aby nepřekážel kolem stěn a nebránil v pohodlném malování stěn. Přikryjte nábytek ochrannou fólii. Chrání nábytek před potřísněním, prachem, vlhkostí, ale i mechanickým poškozením.

Okna a dveře

Mimo nábytku přikryjte rovněž igelitem či fólií okna i dveře. Budete-li používat igelit, opatřete si k němu i lepicí pásku a nůžky. Bude potřeba igelit připevnit, aby dobře zakryl všechny části. S přikýváním nábytku, oken a dveří si vyhrajte. Sice vám to zabere nějakou tu chviličku, ale ušetříte si pak námahu umýváním nebo nákupem nových věcí, kdyby se poškodily.

Odneste vše, co můžete

Koberec je dobré srolovat a odnést mimo místnost, kde se zrovna maluje, aby se na něj nedostaly žádné nečistoty. Podlahu rovněž přikryjte igelitem. Dále pak sundejte záclony, závěsy, garnýž, demontujte zásuvky, vypínače, osvětlení – případně zásuvky a vypínače přikryjte fólií a oblepte papírovou páskou, kterou po vymalování lehce strhnete. Samozřejmostí je odstranit i obrazy, police a jiné dekorace.

Malování

Někdy je potřeba stěny vyhladit smirkovým papírem, zasádrovat díry a přetřít penetrací, aby barva přilnula. Jakmile jsou stěny připraveny, přejděte k malování. Barvu je potřeba nechat pořádně uschnout a poté zkontrolovat, zda je potřeba provést ještě jeden nátěr.

Úklid

Jakmile máte vymalováno, přichází na řadu část, kterou má jen málokdo rád. Tím je samozřejmě úklid. Odstranění lepicích pásek, igelitu a fólií, při této práci pozor, abyste neušpinili podlahu a nábytek. Pak ustavit nábytek na své místo, uklidit i ostatní věci. Případně umýt okna, pověsit záclony a závěsy. Díky tomu, že jste si dali tu práci a před malováním vše pečlivě přikryly, nebudete muset hodiny drhnout cákance od barvy.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*