Zorganizujte si úklid domácnosti

Domácí úklid - ilustrační foto

Téměř nikdo nemá rád uklízení a většina lidí čeká, až se nepořádek dostane za kritickou hranici, a pak až se pustí do úklidu. To už je většinou pozdě. Takový úklid je časově náročný a zabere i několik dnů. Základem úspěchu je naopak pravidelný úklid, kdy uklízíte prostory, které to až tak nutně nepotřebují. Vyhnete se však velkým nánosům nečistot, s nimiž si mnohdy nedokážou poradit ani prověřené čistící prostředky.

Jak na každodenní uklízení

V domácnosti jsou činnosti, kterým byste se měli věnovat každodenně. Pokud si vytvoříte vlastní rituál, tak zjistíte, že uklízení není až tak náročné.

Každý den byste například měli mýt nádobí, bez ohledu na to, zda vlastníte myčku či nikoliv. Nádobí, na kterém nejsou zaschlé zbytky jídla, se totiž čistí mnohem snáze. Pokud máte myčku, je to jednoduché. Nádobí vždy uklízejte do myčky a nenechávejte ho špinavé na pracovní desce. Tak budete moci myčku pustit ihned, když je plná a nevznikne vám halda nádobí, kterou nemáte čas uklidit.

Každý den také otírejte stoly, pracovní desku, varnou desku a vynášejte odpadkový koš. Vyčistit byste měli také toaletu. Rovněž doporučujeme pravidelný každodenní úklid podlah, kdy nečistoty rychle zametete nebo vysajete.

Rozdělte si místnosti na dny v týdnu

Na uklízení si vyhraďte některou část svého dne. Pokud uklízíte pravidelně, stačí opravdu minimum času – například 30 minut denně. Za půl hodinky totiž pohodlně uklidíte koupelny, dáte prádlo do pračky, umyjete troubu a vyčistíte i další spotřebiče. Uklidíte rozházené prádlo v ložnici nebo srovnáte věci na svém pracovním stole. Vypracujte si kalendář a tím se každý den řiďte.

O víkendech dělejte větší úklid

Jednou za čas je nutné důkladně vyčistit podlahy či koberce, umýt okna, dveře nebo se věnovat dalším uklízecím aktivitám. Tyto činnosti plánujte dlouho dopředu a využijte pro ně například volný čas o víkendu. Nebojte si říct o pomoc a do uklízení zapojte celou svou rodinu. Zaručujeme, že vše pak zvládnete mnohem rychleji.

Používejte kvalitní čistící prostředky

Na trhu je dnes široký výběr čistících přípravků i úklidových pomocníků, které můžete využít. Pokud sáhnete po nekvalitních přípravcích, riskujete, že budou fungovat špatně a úklid vám tak zabere více času. Investujte do kvalitních čistíčů, s nimiž bude uklízení hračka a začne vás i bavit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*