Jak zatočit s roztoči v bytě

Roztoči v bytě - ilustrační foto

Různými alergiemi dnes trpí podle průzkumu každý šestý člověk. Někomu se může zdát, že to není moc, jenže díky zhoršujícímu se životnímu prostředí a nevhodné životosprávě toto číslo stoupá a alergiků rapidně přibývá.

Co to alergie vůbec je?

Jde o reakci organismu na faktory zvenčí, které našemu tělu vadí. Nejčastěji alergii vyvolávají: pyl, prach, srst domácích mazlíčků, chlor ve vodě, slunce, hmyz, potraviny, kosmické a čisticí prostředky, textil, léky a mnoho dalšího. Alergie může být potravinová, vzdušná, alergenní rýma, průduškové astma, kožní atd. Prach a roztoči představují v domácnosti pro alergiky závažný problém.

Kde všude se roztoči vyskytují?

Problém se může skrývat v lůžkovinách, přehozech, matraci, závěsech, kobercích a dalším bytovém textilu. Roztoči zbožňují prach, takže je vhodné zbavit se všeho, co lze označit za prachonosné. Pouhým okem roztoče nespatříte, pochutnávají si na všem, co jim přijde do cesty (zbytky pokožky, pot, bakterie). Libují si ve vlhkém a teplém prostředí. Nesnáší vysokou nebo naopak nízkou teplotu a světlo.

Roztoči žijí zhruba jeden až dva měsíce a rychle se množí. Alergie na roztoče a prach patří k nejrozšířenějším. Citlivé lidi dráždí výkaly roztočů, jež se šíří vzduchem. Nejhorší je to vždy při úklidu nebo pak v noci. Najít se dají v bytovém textilu, ale i plyšových hračkách, čalouněném nábytku, na policích, rámech obrazů i listech větších kytek – zkrátka všude tam, kde se usadí prach.

Jak se roztočů zbavit

Vhodné je pořídit speciální matraci i lůžkoviny, určené přímo pro alergiky. Lůžkoviny perte často a na 60 °C. Doporučuje se také často větrat a zamezit vlhkosti v bytě či domě. Jestli něco roztoči opravdu nesnáší, pak jsou to sluneční paprsky a mráz. V domácnosti, kde se nachází alergik je častý úklid nezbytností.

Vhodné je pravidelně utírat prach vlhkým hadříkem, aby se nevířil. Výborným prostředkem proti roztočům je i čistička vzduchu. Na úklid si pořiďte speciální vysavač. Koberce jedině v případě, že jsou určené pro alergiky a vyrobené ze speciálních materiálů. Nevhodné jsou i závěsy, přehozy a přehršel bytové textilie.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*